Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Informare de presa - "Pasarile migratoare si oamenii - impreuna peste timp"

Detalii

Autor: APM Iaşi,
Adăugat: 2012-04-04 14:43:46
Ultima actualizare: 2012-04-04 14:43:46

 

Informare  de presă

04.04.2012

„Păsările migratoare şi oamenii – impreună peste timp!”

 

Este sloganul sub care APM Iaşi organizează, in perioada 02 aprilie-13 mai 2012,

o serie de acţiuni de informare -conştientizare pentru marcarea Zilei Internaţionale a Păsărilor Migratoare – 12-13 mai 2012.

Acţiunile includ:

  • Editarea de materiale informativ-educative: cărţi poştale, postere, prezentări;
  • Seminarii şi concursuri tematice in şcoli;
  • Vizite in natură pentru observaţii ornitologice.

 

In această săptămână, in cadrul activităţilor şcolare „Scoala altfel” au loc astfel de acţiuni cu elevii şi cadrele didactice ale şcolilor: „Gh Asachi” Iaşi, Grupul Şcolar Vlădeni,  „G. Călinescu” Iaşi, Scoala Specială „C-tin Păunescu ”Iaşi, Liceul „A. I Cuza” Iaşi, Şcolile Generale Aroneanu şi Dorobanţi. In cadrul acestor acţiuni se vor dezbate   aspecte legate de păsările migratoare, rolul lor in viaţa noastră, nevoia de protejare, păsările migratoare cele mai intâlnite la noi, ariile de protecţie pentru păsări declarate la nivelul judeţului şi vor fi distribuite materiale informative.

 

Informaţii suplimentare

Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare se sărbătoreşte anual, din 2006, in cel de-al doilea weekend al lunii mai,    şi este o campanie globală de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.

Tema din acest an „Păsările migratoare şi oamenii – impreună peste timp!”simbolizează relaţia fascinantă, de milenii, a oamenilor cu păsările. De-a lungul timpului, in toate culturile lumii, păsările au fost pentru oameni prieteni, surse de hrană, mesageri, simbol al puterii, surse de inspiraţie in artă, in ştiinţă,  etc

Conexiunea dintre oameni şi  păsările migratoare  a creat interdependenţă. Pentru a valorifica inţelept beneficiile acestei relaţii, oamenii trebuie să fie conştienţi de modul in care acţiunile lor pot afecta aceşti prieteni credincioşi. Sunt nenumărate căile prin care, de a lungul timpului, păsările migratoare servesc umanitate, iar acest lucru trebuie să continue. Gândindu-ne la importanţa economică, culturală sau ecologică a acestor vietăţi  in viaţa noastră, avem suficiente motive să le protejăm. In acest fel şi generaţiile viitoare se vor bucura de beneficiile  legăturii importante dintre oameni şi păsările migratoare – impreună peste timp!

La nivelul judeţului Iaşi sunt inventariate 244 de specii de păsări protejate, din care 82 sunt specii  migratoare menţionate in Conventia de la Bonn; lunca Prutului reprezintă un important culoar de migraţie a păsărilor, iar  zonele din judeţ declarate arii protejate situri Natura 2000  pentru protecţia păsărilor  sunt:

 

  1. Acumulările Belceşti;
  2. Eleşteele Jijiei şi Miletinului;
  3. Pădurea Bârnova Repedea
  4. Pădurea Micleşti
  5. Lunca Siretului Mijlociu

 

In aceste arii protejate (componente ale Reţelei Europene Natura 2000)  - ce acoperă o suprafaţa de aproximativ 44 mii ha -   sunt supuse unui regim de protecţie cca 70 de specii de păsări de interes comunitar menţionate  in Directiva „Păsări” a Uniunii Europene, din care jumatate sunt specii migratoare (barza albă, barza neagră, egretă, ciocarlie, stârc, ţigănuş, erete, codalb, etc).

Conform prevederilor legale in vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de  păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulţilor, culesul oălor,  deterioarea cuiburilor, deranjarea in perioada de clocire si maturizare a puilor, deţinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat.  Incalcarea acestor prevederi  constituie contravenţie sau infractiune, după caz.

 

 

 

Director executiv,

Ing. Dănuţ PIRCHIU


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.