Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Comunicat de presă - Săptămâna Europeană a Mobilităţii 2014

Detalii

Autor: APM Iaşi,
Adăugat: 2014-09-16 15:21:34
Ultima actualizare: 2014-09-19 09:05:23

 

Comunicat de presă

Iaşi,16.09.2014

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi şi partenerii săi marchează

Săptămâna Europeană a Mobilităţii 2014

 

 

 Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi şi partenerii săi organizează acţiuni pentru promovarea temei din acest an a Săptămânii Europene a Mobilităţii (16-22 septembrie): “Străzile noastre, alegerea noastră!”.

Atelierul de lucru despre transportul durabil adresat liceenilor de la Colegiul Economic Administrativ Iaşi, desfăşurat în parteneriat cu Centrul Europe Direct Iaşi, va avea loc pe 18 septembrie, ocazie cu care se vor discuta opţiunile de transport ale participanţilor din perspectiva dezvoltării durabile.  

În cadrul seminarului de promovare a vehiculelor nepoluante şi eficiente energetic, autoritaţile publice locale, operatorii de transport public de calatori şi alte organizaţii interesate vor afla informaţii referitoare la implementarea Directivei 2009/33/CE privind vehiculele ecologice şi Proiectul Clean Fleets ceare ca scop accelerarea introducerii pe piaţă a vehiculelor cu standarde energetice şi de mediu mai ridicate. Evenimentul se va desfăşura pe 19 septembrie la sediul APM Iaşi.

Primăria Târgu Frumoss-a alăturat şi în acest an Săptămânii Europene a Mobilităţii. În cadrul evenimentului „În oraş fără maşina mea!” se va restricţiona accesul autoturismelor pe anumite străzi ce vor fi rezervate exclusiv pietonilor, cicliştilor şi transportului public (cel puţin o oră înainte şi după programul normal de lucru). În aceste zone vor avea loc competiţii sportive (cu biciclete, role, skateboard).Evenimentele sunt înscrise pe pagina web a Săptămânii Europene a Mobilităţii.

Tema campaniei din acest an „Străzile noatre, alegerea noastră!” ne provoacă să realocăm şi să reproiectăm străzile şi spaţiile publice în favoarea oamenilor.În cea mai mare parte a secolului trecut, urbaniştii au proiectat oraşele având autovehiculele în prim-plan. Oraşe din întreaga Europă au fost refăcute pentru a facilita circulaţia maşinilor, de multe ori în detrimentul altor moduri de transport. Dominaţia maşinilor personale a dus la oraşe din ce în ce mai aglomerate, poluate şi zgomotoase, în acelaşi timp mai puţin sănătoase şi dezagreabile.

În perioada 16 - 22 septembrie 2014 în peste 1700de oraşe din întreaga Lume au loc evenimente dedicate mobilităţii urbane în cadrul „Săptămânii Europene a Mobilităţii”, evenimente ce culminează cu acţiunea „În oraş fără maşina mea!” organizată, de obicei, pe data de 22 septembrie.

Iniţiativele „Săptămâna mobilităţii europene” şi „În oraş, o zi fără maşina mea” au apărut ca urmare a constatării faptului că aproape  40% din emisiile de dioxid de carbon (gaz cu efect de seră) din sectorul de transport provin din utilizarea maşinilor private în oraşe, iar europenii sunt foarte îngrijoraţi în privinţa poluării şi a mobilităţii urbane. În mediul urban, transportul este principala cauză a poluării aerului precum şi principala sursă de zgomot. Gazele de eşapament ale oricărui autovehicul conţin substanţe chimice (dioxid de sulf, dioxid de azot, compuşi organici volatili, monoxid de carbon,  hidrocarburi aromatice, plumb) care au o influenţă negativă asupra sănătăţii omului (mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni respiratorii şi cardiace).

Informaţii suplimentare: http://www.mobilityweek.eu/home/.

 

Director Executiv

ing. Victor Bogdan DAVIDEANU


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.