Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 16 septembrie - Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon

Detalii

Autor: APM Iaşi,
Adăugat: 2014-09-16 15:18:30
Ultima actualizare: 2014-09-16 15:25:00

 

 

- Naţiunile Unite -

MESAJUL CU OCAZIA ZILEI INTERNAŢIONALE PENTRU PROTECŢIA STRATULUI DE OZON - 16 septembrie 2014

 

 

Doar cu un sfert de secol în urmă, statele Lumii s-au unit pentru a stopa distrugerea rapidă a stratului de ozon atmosferic ce protejează Pământul de radiaţiile nocive din spaţiu. Astăzi, există semnale încurajatoare că stratul de ozon se va reface în următoarele câteva decade.

Protocolul de la Montreal asupra Substanţelor ce distrug Stratul de Ozon este unanim recunoscut ca unul dintre cele mai de succes tratate de mediu din istorie. Acesta stabileşte controale obligatorii pentru producţia naţională şi consumul de substanţe ce distrug stratul de ozon; se bucură de ratificare universală, de către 197 de părţi.

Cercetările ştiinţifice recente evidenţiază importanţa Protocolului de la Montreal. Fără Protocol şi acordurile asociate, nivelurile atmosferice ale substanţelor ce diminuează stratul de ozon ar fi crescut de zece ori până în 2050. Acţiunea concertată a prevenit milioane de cazuri de cancer de piele.

De asemenea, protocolul a contribuit semnificativ la lupta împotriva schimbărilor climatice, multe substanţe ce distrug stratul de ozon fiind şi importante gaze cu efect de seră. Schimbările climatice afectează comunităţi, economii şi ecosisteme de pe întreg Globul. Este important să acţionăm împotriva ameninţării la fel de unitar şi ferm ca şi când ne confruntăm cu pericolul epuizării stratului de ozon.

Să ne inspirăm din eforturile noastre de protecţie a stratului de ozon! Protocolul de la Montreal a arătat că acţiunea decisivă a comunităţii internaţionale, inclusiv sectorul privat, poate avea rezultate pozitive pentru binele comun. Să învăţăm din acest exemplu şi să aplicăm lecţia ameninţării urgente a schimbărilor climatice!  


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.